Doorstroming naar 1ste ploeg
De visie en strategie inzake de doorstroming van de eigen opgeleide spelers naar de A-kern verloopt volgens een welbepaald doorstromingsproces. Dit proces werd gevalideerd binnen de sportieve cel.
Binnen de club werd in samenspraak met de coach van het eerste elftal een aantal spelersprofielen opgesteld waaraan een speler moet voldoen om te kunnen doorstromen naar het eerste elftal. Tijdens de opleiding wordt er oefenstof voorzien om een speler te laten doorstromen naar één van de uitgeschreven profielen.
Doorstromingsplan Om deze visie te concretiseren heeft de club een doorstromingsplan gemaakt met minimum eigen jeugd quota. Het doel is (ten laatste) in seizoen 21-22 op alle niveaus deze quota te halen in de kernen van de prépost en postformatie ploegen. Dit om de effectiviteit van de jeugdopleiding over de prépost- en postformatie naar de seniorenploegen optimaler te managen en zo structureel te verhogen. |
Definitie eigen jeugd
De definitie van ‘eigen jeugd’ betreft spelers die rechtstreeks (zonder tussenstop bij een andere club) of onrechtstreeks (met tussenstop bij een andere club) minimum 3 jaar zijn opgeleid binnen onze jeugdwerking. Spelers moeten bovendien minimum in 33% van de gevallen starten in de basis van de respectievelijk (pré-)postformatie ploegen.
Introductie
De pré-postformatie is een eerste toetsing van wat spelers in hun mars hebben. Van hieruit krijgen ze de kans om hun kunnen te tonen. Ze kunnen op die manier doorstromen naar de postformatie.
Via individuele trainingen binnen de postformatie (U19 en P3) worden spelers geïntroduceerd in het A-elftal. De eerste training van de week wordt aanzien als een specialisatietraining. De drie ploegen worden gemixt. Op die manier zien we hoe spelers zich aanpassen aan het niveau van het A-elftal. Maandelijks worden er een aantal trainingsthema’s opgesteld vanuit een sterkte/zwakte analyse van de betrokken spelers. Ze worden per thema in zes groepen verdeeld en bouwen gedurende de maand een thema op vanuit de aanleerfase naar de specialisatiefase.
De spelers van de eerste ploeg worden eveneens geïntegreerd in de opleiding door hen als scheidsrechter in te zetten bij wedstrijden 8v8. De coach van het eerste elftal neemt deel aan de trainersvergaderingen van de jeugd en bewaart mee de lijn die nodig is om spelers klaar te stomen voor de A-ploeg. De assistent- trainer is tevens coördinator Bovenbouw en organiseert samen met de trainers van A-, B-ploeg en U19 de postformatie. Tevens ondersteunt hij de pré-postformatie die start bij U15 en loopt tot en met U17 waarvoor een extra trainer “trainer pré-postformatie” aangesteld werd.
We werken met zowel spelers als staf op lange termijn, ook de coach van het eerste elftal. Op die manier creëren we continuïteit en stabiliteit, welke ook de resultaten zijn.
Roadmap
We starten zeer vroeg met dit proces, en niets is definitief. Dit heeft uiteraard te maken met talent, maar ook met de attitude. Het ligt in de bedoeling om een complete speler af te leveren voor de uiteindelijke doorstroming. Gedurende het volledige proces is de technische staf op verschillende niveaus betrokken worden er verschillende personen bij betrokken uit de technische staf om het geheel permanent te evalueren. Tevens wordt er steeds informatief overleg gepleegd met de teamtrainers om de selecties af te toetsen. Vanaf de postformatie worden ook de hoofdcoach en zijn assistenten betrokken in het proces. Het volledige proces staat onder toezicht van de sportief manager en zijn assistent. Het proces wordt ook besproken tijdens de vergadering van het sportief comité.
Structuur
I. ONDERBOUW
Het proces start in de onderbouw met de opleiding van de jeugdspelers consequent met onze opleidingsvisie
II. MIDDENBOUW
Vanaf de leeftijdscategorie U12 en U13 wordt er dan zeer intensief uitgekeken naar talentvolle spelers om de spelerskern richting de bovenbouw voldoende te stofferen. De scouting richt de focus dus voornamelijk op U12 en U13.
III. PRE-POSTFORMATIE
Vanaf U13 komen deze talenten dan terecht in onze pré-postformatie, dat zijn de betere spelers van U13, U14 en U15. Deze groep traint maandelijks apart en speelt ook maandelijks een wedstrijd 11<11, mogelijk tegen een andere competentieploeg of tegen een U14/U15 tegenstander. De bedoeling is om de handelingssnelheid nog te verhogen, de passing te verfijnen, e.d. Deze groep wordt getraind door onze U16IP trainer ( UEFA B ). Er wordt voor deze groep ruimte voorzien op donderdag op synthetisch terrein of in de zaal.
IV. POSTFORMATIE
Na de pré-postformatie is het de bedoeling dat deze spelers verder doorgroeien naar de postformatie, dat zijn dan de betere spelers van U16, U17 en eerstejaars U19. Deze groep traint ook maandelijks één keer apart en speelt ook maandelijks een wedstrijd tegen een eerste mannelijke ploeg van provinciaal niveau en neemt jaarlijks ook deel in maart en april aan de Topsportbeker. Hier werken we ook nog op de handelingssnelheid e.d., maar worden ook de spelsystemen van het eerste elftal geïntegreerd. Deze groep wordt getraind door onze U17IP trainer ( UEFA A EY ). Er wordt voor deze groep ruimte voorzien op woensdag op het synthetisch terrein.
V. BELOFTEN
Na de postformatie stromen deze spelers door naar de Beloften. Deze groep traint steeds samen op hetzelfde moment als de A-kern, wat het makkelijk maakt om spelers die goed bezig zijn en progressie maken te laten meetrainen met de A-kern ( de beloften worden dan op hun beurt aangevuld met de beteren van U19IP ).
VI. PRE A-KERN
De volgende stap is dat de betere beloften, waar we van denken dat ze op termijn de stap zullen kunnen zetten naar de A-kern, deze wekelijks 2 à 3 groepstrainingen te laten mee doen met de A-kern. Ook tijdens de voorbereiding sluiten ze aan bij de A-kern, waardoor ze meekunnen op stage, mee oefenwedstrijden kunnen spelen en de hoofdcoach de evolutie die ze doormaken nauwlettend kan opvolgen.
VII. A-KERN
De beste spelers worden opgenomen in de wedstrijdkern van de A-ploeg om te kunnen genieten van invalbeurten en zo opnieuw stappen te zetten.
Integratie van nieuwe spelers
Er wordt een welbepaalde strategie gevolgd om de integratie van jeugdspelers in de A-kern vlot te laten verlopen.
De opvolging, goede en intense samenwerking van de pré-post en postformatie door de hoofdcoach en door de sportief manager en zijn assistent is essentieel, waardoor er kort op de bal kan worden gespeeld met spelers die een grote progressie maken en er tijdig met hen in dialoog kan worden getreden.
EVALUATIE EN ORIENTATIEGSPREK
De (potentiële) doorstroming naar de eerste ploeg wordt vanuit het evaluatie- en oriëntatiegesprek formeel begeleid. In de evaluatie van talent kijken we achteruit. In het oriëntatiestuk kijken we 3 jaar vooruit : waar willen we naar toe met de speler binnen 1-3 jaar, de trainer van de betreffende speler(s), maakt samen met de jeugd coördinator een evaluatie. We bespreken de evaluatie aan de hand van de spelersprofiel waarvan de technische staf denkt dat de speler(s) kunnen terecht komen. Met deze twee documenten maken we een prognose van de werkpunten en de termijn waarop we de werkpunten willen weggewerkt zien. Op die manier geven we spelers een perspectief en vragen we het vertrouwen in de club. wat zijn onze verwachtingen en die van de speler? En hoe bewerkstelligen we dit?
SAMEN TRAINEN
Tevens is het van de club een bewuste keuze om de U19IP, de beloften en de A-kern gelijktijdig te laten trainen gedurende de week op maandag. Voor KSC Grimbergen is dit, gezien de jonge leeftijd van de A-kern ons postformatie. De trainers in kwestie kunnen dan ook op regelmatige basis informeel overleggen betreffende de progressie van talentvolle spelers en deze kunnen op eenvoudig verzoek ook worden doorgeschoven om mee te trainen met de hogere groep. Omwille van het te samen trainen, ontmoeten de spelers elkaar vaak en verloopt de integratie steeds vlotter naderhand.
GEZAMENLIJKE BRIEFINGS
Er wordt voor aanvang van het nieuwe seizoen een gezamenlijk moment voorzien met de A-kern spelers de beloften (P3) en U19, op dit infomoment krijgt iedereen de nodige uitleg betreffende het opzet en de werking en wordt ook de kledij gepast. Daarnaast is het zo dat er binnen het “Polar” project ook verschillende spelers met Polar trainen. Hierin worden ze ondersteund door de assistent-trainer die tevens jeugdcoördinator Bovenbouw is.
ZELFDE UITRUSTING
We kiezen er als club bewust voor om beide kernen te voorzien van hetzelfde kledijpakket, met het idee van één club, één team. Dit is tevens ook aangenaam voor spelers die worden ingeschakeld na verloop van termijn in de A-kern, zij verschillen dan niet van hun collega’s die er reeds spelen.
PETER
Indien een speler de overstap maakt naar de A-kern om mee trainen, wordt hij steevast begeleid door onze ervaren spelers ( kapitein – onder kapitein ). De speler in kwestie kan met vragen ook steeds terecht bij de technische staf en/of sportief manager.
EIGEN SPELERS
Gezien een jeugdspeler reeds de verschillende fases vanaf de PPF heeft doorlopen, is hij ook reeds vertrouwd met het clubgebeuren en is hij niet uitsluitend op het vlak van FY-TA-TE klaar, maar ook op het vlak van ME. Spelers die vanuit de Jeugdopleiding doorstromen naar U19, P3 of P1 krijgen een prestatie contract. Dit contract is voor iedereen hetzelfde en is zeker geen zekerheid op een basisplaats bij één van de prestatieafdeling binnen de club.
De opvolging, goede en intense samenwerking van de pré-post en postformatie door de hoofdcoach en door de sportief manager en zijn assistent is essentieel, waardoor er kort op de bal kan worden gespeeld met spelers die een grote progressie maken en er tijdig met hen in dialoog kan worden getreden.
EVALUATIE EN ORIENTATIEGSPREK
De (potentiële) doorstroming naar de eerste ploeg wordt vanuit het evaluatie- en oriëntatiegesprek formeel begeleid. In de evaluatie van talent kijken we achteruit. In het oriëntatiestuk kijken we 3 jaar vooruit : waar willen we naar toe met de speler binnen 1-3 jaar, de trainer van de betreffende speler(s), maakt samen met de jeugd coördinator een evaluatie. We bespreken de evaluatie aan de hand van de spelersprofiel waarvan de technische staf denkt dat de speler(s) kunnen terecht komen. Met deze twee documenten maken we een prognose van de werkpunten en de termijn waarop we de werkpunten willen weggewerkt zien. Op die manier geven we spelers een perspectief en vragen we het vertrouwen in de club. wat zijn onze verwachtingen en die van de speler? En hoe bewerkstelligen we dit?
SAMEN TRAINEN
Tevens is het van de club een bewuste keuze om de U19IP, de beloften en de A-kern gelijktijdig te laten trainen gedurende de week op maandag. Voor KSC Grimbergen is dit, gezien de jonge leeftijd van de A-kern ons postformatie. De trainers in kwestie kunnen dan ook op regelmatige basis informeel overleggen betreffende de progressie van talentvolle spelers en deze kunnen op eenvoudig verzoek ook worden doorgeschoven om mee te trainen met de hogere groep. Omwille van het te samen trainen, ontmoeten de spelers elkaar vaak en verloopt de integratie steeds vlotter naderhand.
GEZAMENLIJKE BRIEFINGS
Er wordt voor aanvang van het nieuwe seizoen een gezamenlijk moment voorzien met de A-kern spelers de beloften (P3) en U19, op dit infomoment krijgt iedereen de nodige uitleg betreffende het opzet en de werking en wordt ook de kledij gepast. Daarnaast is het zo dat er binnen het “Polar” project ook verschillende spelers met Polar trainen. Hierin worden ze ondersteund door de assistent-trainer die tevens jeugdcoördinator Bovenbouw is.
ZELFDE UITRUSTING
We kiezen er als club bewust voor om beide kernen te voorzien van hetzelfde kledijpakket, met het idee van één club, één team. Dit is tevens ook aangenaam voor spelers die worden ingeschakeld na verloop van termijn in de A-kern, zij verschillen dan niet van hun collega’s die er reeds spelen.
PETER
Indien een speler de overstap maakt naar de A-kern om mee trainen, wordt hij steevast begeleid door onze ervaren spelers ( kapitein – onder kapitein ). De speler in kwestie kan met vragen ook steeds terecht bij de technische staf en/of sportief manager.
EIGEN SPELERS
Gezien een jeugdspeler reeds de verschillende fases vanaf de PPF heeft doorlopen, is hij ook reeds vertrouwd met het clubgebeuren en is hij niet uitsluitend op het vlak van FY-TA-TE klaar, maar ook op het vlak van ME. Spelers die vanuit de Jeugdopleiding doorstromen naar U19, P3 of P1 krijgen een prestatie contract. Dit contract is voor iedereen hetzelfde en is zeker geen zekerheid op een basisplaats bij één van de prestatieafdeling binnen de club.